BS1, az ideális sportkocsi

2011.05.23. 16:01

A brit Autocar magazin stábja képzelte el, milyen is lenne a tökéletes élményautó. A BS1 Steve Sutcliffe szerkesztő elképzeléseit tükrözi, bár egyelőre csak virtuálisan létezik.

A kétüléses, középmotoros, nyitott sportkocsi formára meglehetősen nyers – első pillantásra egy 90-es évek végi Saab sportkocsi-tanulmánynak néztük volna – de nem is ez a lényege, hanem a tökéletesnek tűnő paraméterek. Ha elkészülne, a BS1 mindössze egy tonnát nyomna, és egy 3 literes VW TDI motor hajtaná. A számítások szerint a 250 lóerős motor teljesítménye 4,5 másodperc alatt gyorsítaná a gépet százra és 236 km/h-s végsebességet biztosítana a számára. A széles nyomtáv és az alacsony építés miatt a gép úttartása elképesztően jó lehetne, azaz elég gyors és stabil lenne akár versenypályán, akár kanyargós mellékúton való megőrüléshez. Ugyanakkor a dízelmotorral 4,7 literes vegyes fogyasztást és 199 g/km-es fogyasztást produkálhatna.

Az autó megépítésére persze aligha kerül sor, egyelőre csupán egy gondolatkísérletről van szó, így a 35 ezer fontos – átszámítva alig 11 millió forintos – ár is belefér, bár a hasonlóan igényesen megépített sportkocsik mind legalább dupla ennyibe kerülnek.