Családi autó 1,3 millióért

2011.05.23. 17:37

Ilyen persze csak a tündérmesékben van, vagy a világ átellenes oldalán, Kínában. A Zotye új modellje azonban ott is igazán jó vételnek tűnik.

A Zotye nem tartozik a legnagyobb autógyártók közé Kínában, de úgy tűnik, ügyesen forgatják azt, amijük van. Korábban Daihatsu Terios másolatokból tartotta fenn magát a cég, de mostanság a Fiat levetett modelljeiből építik újjá a választékot. Ők gyártják a Fiat Multipla helyi változatát, és a Z200 is olasz eredetű: a Palio – vagy ahogy mi ismertük, az Albea – gépsorait vették meg, ezek ontják mostantól a kis családi autókat, szedán és ötajtós csapott hátú karosszériával.

Mivel fejlesztésre nem kellett költeni, és az olaszok viszonylag olcsón adták át a levetett technikát a válság ideje alatt, a Zotye olcsón kínálhatja a Z200-ast. A szedán változat átszámítva 1,29 millió forintnak megfelelő összegért kapható, alig drágábban, mint a jóval kisebb Byd F0 – a Toyota Aygo másolata – vagy a szintén igen apró Geely Panda. Az alapváltozatba 1,3 literes négyhengeres benzinmotor kerül, míg a drágább kivitelekbe 1,5 literes motort szerelnek, kívánságra akár automata váltóval is.

Nem igazán valószínű, hogy a Zotye Z200 Kínán kívül is felbukkanna, viszont arra van esély, hogy a kis gyártóból komolyabb piaci szereplő váljon a típusnak köszönhetően. Még az sem lehetetlen, hogy a típus Kínában komolyabb karriert futhat be, mint Dél-Amerikában és Kelet-Európában Fiat színekben.