Csoda-Mazda háromliteres fogyasztással

2011.05.23. 17:37

A Skyactive gyűjtőnévről sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy a csodás jövőt jelképezi a Mazda számára, de lassan kiderülnek a részletek. Az első fecske a Mazda kisautója lesz: a kettes Skyactive kivitele állítólag 3,33 literrel is elmegy majd száz kilométert, ami igazán szép teljesítmény.

Ráadásul mindezt nagy trükközés nélkül érik el. Fokozatmentes váltó és stop-start rendszer kerül ugyan a gépbe – ezek megszokottak a spórolós modellekben – de a fontosabb újításokat a benzinmotorban kell keresni. A Mazda négyhengerese átlagos ezerháromszázasnak tűnik, 84 lóerős és 112 Nm csúcsnyomatékú, viszont a közvetlen befecskendezés mellett a hosszú löketű kialakítás is segít alacsonyan tartani a fogyasztást. Így ugyanis igen kicsi, precízen kontrollálható égésteret alakíthattak ki, ami állítólag önmagában is 15%-os fogyasztáscsökkenést hozott.

A kis fogyasztású Mazda 2-est először Japánban kezdik forgalmazni, lényegében a hibridek alternatívájaként, de várhatóan hozzánk is eljut majd egy éven belül. Addig egy másik újdonsággal, a kettes gázhajtású változatával próbálják fenntartani az érdeklődést: ez a modell csupán 110 g/km szén-dioxidot bocsát ki, ami az 1,3 literes, 75 lóerős motorhoz képest nem rossz eredmény.