Európába is eljön a rémséges Nissan Sunny

2011.05.24. 17:11

A Renault-Nissan lassan házon belül is lemeccselheti a ki készít olcsóbb és rosszabb formájú népautót versenyt, annyi hasonló méretű népszedánnal árasztják el a világot. Kezdték a Renault Thaliával, amely még mindig itt van köztünk, majd jött a kicsit tágasabb, de egyszerűbb és olcsóbb Dacia Logan, most pedig a Nissan riogat egy újabb szedánnal, amelyet Kínában Sunny, Észak-Amerikában Versa néven dobtak piacra.

Eddig azt hittük, a típus Európába már nem jut el – elvégre négyajtós szedán, és a kontinens nyugati felén családi autónak kicsi volna – de úgy néz ki, tévedtünk. A típust ugyanis Eupában próbálgatják, alig álcázva, csupán a lámpák környékét fedi ragasztószalag. Ez alighanem azt jelenti, hogy az európai változatot az elején és a hátulján kissé megváltoztatják, alighanem a helyi szabványok kedvéért. Ha igaz, a motort is lecserélik: míg Kínában 1,5 literes, Amerikában pedig 1,6 literes négyhengeressel kapható, nálunk várhatóan a padlólemez-társ Micra 1,2 literes, turbós vagy turbó nélküli háromhengereseivel kínálják majd.

Úgy hallani, Oroszországban, valamint Dél- és Kelet-Európában kezdik bevezetni a modellt, és a fogadtatástól függően döntik el, hogy Nyugat-Európában is megpróbálják-e bevetni, vagy sem. A Nissan egyik munkatársa egyébként ezzel az autóval kapcsolatban jegyezte meg, hogy a kispénzű vásárlókba kár is a stílus, elég, ha az autó célszerű – nos, hamarosan megláthatjuk, hogy ez a tétel mifelénk igaz-e.