Ha még nem látta a 850 lovas Daciát

2011.05.28. 15:37

Másfél héttel ezelőtt mutattuk be – akkor még csak félig hivatalos fotókon – a Dacia Duster formatervére hajazó, az eredeti modellt nyilvánvalóan csupán nyomokban tartalmazó versenyautót, mely az észak-amerikai hegyi felfutón, a Pikes Peaken fog elindulni a következő hónapban. A Renault most kipakolt a gyári képekkel, mostantól kezdve részleteiben is elmerülhet a román szörnyben.

A cég elég fukar módon bánik az adatokkal, annyit azonban elárultak, hogy a Duster „No Limit”-be a Nissan GT-R-ből származó, 3,6 literes V6-os benzinmotort szerelték – és piszkálták fel 850 lóerősre. Az erőátvitelt egy hatsebességes szekvenciális váltóval oldották meg, az aerodinamikai kialakítás több órányi szélcsatornás tesztelés eredménye.

A középmotoros Duster volánja mögé Jean-Philippe Dayraut-t ülhet be, akinek elévülhetetlen szerepe volt abban, hogy a Renault Sport Technologies és a Dacia összehozza a rengeteg pénzbe kerülő projektet. Dayraut Franciaországban hatszor nyert bajnoki címet zártpályás versenysorozatokon, de a Trophée Androson, a helyi jégralin is háromszor eredményes volt már.

A Pikes Peak jelenlegi csúcstartója Monster Tajima, aki 10:01.408-as idővel szelte át a 19,99 kilométer hosszú, 1439-es szintemelkedésű, vegyes talajszerkezetű pályát külön az erre a célra épített Suzukijával.