Élénkül a használtutó-piac, de sok a rom

2011.05.29. 06:53

Erősödik a használt autók magyarországi piaca, azonban a jelenlegi helyzetben egyre nehezebb jó minőségű autót találni – állapítja meg elemzésében az országos értékesítési hálózattal rendelkező Weltauto.

Az értékesítés tavalyi növekedése az idei év első negyedében – különösen januárban és februárban – is folytatódott: az első három hónap során hat százalékkal, 98 156-ról 104 396-ra nőtt az átírt gépkocsik száma. 2010-ben még 7-11 százaléknyi mínusz mutatkozott ebben az időszakban 2009-hez képest.

A Weltauto értékesítési darabszámai is alátámasztják a trendet: összességében 1 645 autót vásároltak a cégnél, ami egy százalékkal jobb eredmény az elmúlt évhez képest.

Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója szerint a növekvő érdeklődés rövidesen hátrányosan is érintheti a vásárlókat, mivel csökken az elérhető minőségi használt autók száma belföldön. Ez egyrészt árnövelő hatással van a megbízható autókra, másrészt újból a külföldi gépkocsik felé irányítja a figyelmet. Az első negyedévben már 5 299 darab határon túlról behozott autót állítottak forgalomba, amely közel negyven százalékkal több a 2010-es év január-március közötti időszakához képest – mutatott rá az igazgató.

Az elemzés alapján az is kiderült, hogy a használtautó-kereskedők megítélése tovább javult, januárban és februárban ugyanis húsz-húsz százalékkal, márciusban pedig négy százalékkal fordultak többen (összesen 33 063-an) üzletkötőkhöz autóvásárlás során. Az adás-vételek 31,6 százaléka bonyolódott használtautós cégeknél.

Országos viszonylatban Budapesten történt a legtöbb  autócsere, itt 27 881 autó talált új gazdára, ezzel huszonöt százalékos részesedést ért el az autóátírásokból. A tavalyi évhez képest egyébként itt tíz százalékkal gyarapodott az átírt autók száma az első három hónapban. A második Pest megye volt a listán 13 102 autóval, ami 3,5 százalékos növekedést jelent. Harmadikként Bács-Kiskun Megye zárt, 5 503 autóval.

Nem változott a legkedveltebb modellek sorrendje: továbbra is az Opel Astra áll az élen 8 573 darabbal, második a Suzuki Swift 7 160-nal.