Kiszivárogtak a VW kiskocsi fotói

2011.05.30. 17:34

A Volkswagennek eddig nem volt szerencséje a városi törpékkel. Az első Lupo nem kellett a kutyának sem, ami nem is csoda: drága volt, fapados felszereltségű, és elég ingerszegény formavilágú, ezen pedig a használható minőség sem segített. A vevők érdektelenségét látva nem is készítették el az utódját, inkább áthozták Brazíliából a Foxot, amelyet azonban a szállítás és az eltérő motorok miatt szintén egy kisebb vagyonért lehetett megvenni, így szintén nem lett belőle bestseller.

A németek azonban nem adták fel, évekkel ezelőtt nekiálltak egy újabb kisautót fejleszteni, Up! néven. Az eredeti tanulmányok farmotorosak voltak, hátsókerék-hajtással, de ezt a megoldást túl költségesnek ítélték, így végül maradt a megszokott orrmotor-fronthajtás kombináció annak érdekében, hogy minél több szabvány alkatrészt használhassanak fel. Ha minden igaz, a végeredmény így fog kinézni, ami nem biztos, hogy elég lesz az új Lupónak a sikerhez. Valamivel kevésbé ingerszegény ugyan a gép, mint a VW többi modellje, a masszív sárvédőszélesítések, a LED-es lámpák, a fekete hátfal és a motorháztető formája ad némi egyéniséget a kiskocsinak, de a vetélytársak autóinak többsége még mindig sokkal érdekesebbnek tűnik. Ráadásul úgy hallani, hogy a háromajtós, 3,45 méteres és alig 800 kilogrammos kisautó egyszerű felszereltségű lesz, olyannyira, hogy még a pótkerékért, az elektromos ablakemelőkért és a szervokormányért is külön pénzt kérnek majd a nyolc- és kilencezer euró közt kínált alapváltozatban.

Az az érzésünk, hogy az új Lupóval a VW megismétli a hibáit: ismét egy unalmasnak tűnő, drága és gyengén felszerelt autó körvonalazódik, és ez a recept már korábban sem jött be. Persze most lesz olcsóbb Seat és Skoda változat is, ezek pedig javíthatnak valamit a mérlegen, de nehéz elképzelni, hogy ilyen feltételek mellett tömegek állnának sorba az új Lupóért.