Vége a Tesla Roadsternek

2011.05.30. 13:00

A Roadster, ami egy Lotus Elise elektromos hajtással, csak szükségmegoldás volt a Tesla részéről. Arra tökéletes volt, hogy bevezessék a márkát a köztudatba, de a kis kaliforniai cég már a következő nagy dobást készíti elő.

A sportkocsit 2011 végén nyugdíjazzák, de addigra még nem kezdhetik meg a formás, csapott hátú családi villanyautó, a Model S gyártását, amely ismét bevételhez juttatná a céget. Ez a modell legkorábban 2012 közepén érkezik, addig viszont áll a gyártás a Teslánál, csak a mérnökök dolgoznak. Valójában úgy is tekinthetünk a családi villanyautóra, mint a Tesla első valódi szériamodelljére, hiszen a Roadsterből csak 2400 készülhet – ennyi üres karosszériára szerződtek a Lotusszal – a Model S-ből viszont jóval olcsóbban jóval több készül majd.

A Tesla a következő másfél-két évben a nagyobb példányszámban eladható modellekre koncentrál: ha minden igaz, már készül a Model X is, egy hobbiterepjáró, szintén villamos hajtással. Ezzel a két modellel talán ki tudnak használni valamit az egykori GM-Toyota üzem szabad kapacitásából, amely most a Tesla kezében van. Így ha lesz is utódja a roadsternek, az 2014 előtt aligha készül el.