Kiszivárgott az új Mercedes terepjáró

2011.06.07. 17:45

A nagy SUV-ok piaca egyre zsúfoltabb, így a Mercedes lépéskényszerbe került. A válasz az új kihívásokra itt látható: a hivatalos bemutató előtt röviddel kiszivárgott néhány kép az új modellről.

Az aktuális M idestova hét éves, és ez idő alatt a teljes konkurencia megújult. Az X5-ös BMW, a Volkswagen Touareg, a Porsche Cayenne mind frissebb modell, így a Mercedesnek nem maradt sok választása, csak a frissítés. Érdekes, hogy a kifutó generáció és az új között van némi formai hasonlóság, viszont a stílusuk nem is lehetne eltérőbb. A régi kifejezetten lendületes karakter volt, ez az új viszont vaskos, masszív tárgynak tűnik, legalábbis a nyilvánosságra került képek alapján. Ez már azért is érdekes, mert a formaterv részleteiben a C és az E osztály megoldásai köszönnek vissza, amelyek határozottan modernnek hatnak. Mintha a tervezők az arányokkal játszottak volna rosszul, de az új M osztályból határozottan hiányzik a könnyedség.

Műszaki szempontból nem várható nagy meglepetés: a motorválaszték és a hajtáslánc is a Mercedes szabvány-alkatrészeiből épül. Ebből a típusból állítólag már négyhengeres változat is készül – a 2,2 literes dízel két turbós, 204 lovas változatával – kétségtelenül az európai átlagfogyasztás-korlátozás miatt. Persze lesz AMG kivitel is, már az 5,5 literes biturbó V8-assal.

Pontosabbat csak a bemutató után fogunk tudni, de úgy tudjuk, néhány napon vagy legfeljebb héten belül erre is sor kerül, annak ellenére, hogy élőben csak szeptemberben, a Frankfurti Autószalonon állítják majd ki a gépet.