Octaviával háromszáz felett

2011.06.10. 13:18

Az elvetemült járművet a brit Skoda importőr mérnökcsapata készítette egy gyári Octavia RS módosításával. A géppel sebességi rekordot szeretnének felállítani a Bonneville-i sóstó medrében.

Az ürügyet a Skoda sportos RS sorozatának tizedik születsénapja szolgáltatta. A brit Skoda képviselet szakemberei ebből az alkalomból fogtak hozzá a gyári Octavia RS tuningolásához, azzal a céllal, hogy az eredeti motor megtartásával akkora teljesítményt csikarjanak ki az autóból, amennyit csak lehet. A kétliteres blokk nagyobb Garrett turbófeltöltőt kapott, amely 1,8-1,9 bar túlnyomással tölti a motort, így 590 lóerő csúcsteljesítményt sikerült kihozni a motorból. A karosszérián és a futóművön is módosítottak: kikerült az utastérből minden felesleges elem, és a biztonság érdekében bukókerettel erősítették meg az autót. A futómű 80 mm-es ültetésen esett át, a lassítást pedig fékezőernyővel oldották meg. A szabályoknak megfelelően tűzoltó készülék és ablakháló került az autóba, a légellenállást pedig egyebek közt teljesen zárt, sima felületű felnikkel csökkentették.

A cél az augusztus 13-ától 20-áig tartó Bonneville Speed Week, ahol az átépített Skoda megmutathatja, mekkora végsebességet képes elérni. Az előzetes számítások alapján a 320 km/h-s tempó reális célkitűzés, bár azon sem csodálkoznánk, ha az Octavia még ennél is gyorsabbnak bizonyulna.