Stirling Moss nem versenyzik többet

2011.06.10. 16:21

A legendás versenyző tizenkilenc évesen kezdett a profik közt versenyezni, és még az idei Le Mans Legends verseny kvalifikációján is részt vett egy Porsche volánjánál, azaz több mint hatvan éve vezet villámgyors autókat. Most, 81 évesen azonban úgy döntött, végleg szögre akasztja a sisakot.

„Ma délután megijesztettem magam, és mindig azt mondtam, ha úgy érzem, már nem vagyok alkalmas a feladatra, vagy útban vagyok a versenytársaimnak, befejezem.” – nyilatkozta Moss. „Szeretem a versenyzést, de itt az idő, hogy végleg abbahagyjam.” – tette hozzá később. Az idős pilóta persze már rég visszavonult a profi versenyzéstől, de 1948 és 1962 között 529 versenyen indult, és ezek közül 212-t megnyert. Az 50-es években a Formula 1 egyik legnagyobb sztárja volt, annak ellenére, hogy a bajnoki cím mindig kicsúszott a kezéből. 1955 és 1958 között négy alkalommal lett második. A pályafutásának 1962-ben egy baleset vetett véget. Miután egy hónapig feküdt kómában, és vagy fél évig béna maradt az egyik oldala, szinte teljesen felépült, de úgy döntött, nem folytatja, miután egy teszten kipróbálta, mire képes a versenyautóban.

Hobbiversenyzőként azonban tovább folyatta, sőt, 1980-ban megpróbálkozott a profi túrakocsi-versenyzéssel is. Az utóbbi években elsősorban történelmi versenyeken vett részt, a fénykorából, az 50-es és 60-as évekből származó gépeket hajtva. Tavaly egy liftbalesetben több súlyos törést és sérülést is elszenvedett, és bár felépült, úgy néz ki, mostanra megelégelte a veszélyt és az izgalmakat.