Rendszámot másfélmillióért

2011.06.20. 15:16

Sanghajban, az automobilizáció kordában tartására korlátozzák a forgalomba helyezhető magánautók számát. Májusban 9000 új magánautónak adtak rendszámot, viszont erre több, mint 22 ezren áhítoztak. Az egyszerűség kedvéért az igénylők licitálhatnak a rendszámra, annak tudatában, hogy 40 százalékuk biztos nem helyezhet forgalomba új autót. A májusi adatok döbbenetesek: a licitek átlagértéke körülbelül 1,4 millió forintnak megfelelő jüan, ami eddig rekordnak számít.

Sanghaj egyébként nem az egyetlen kínai város, ahol hasonló korlátozásokat vezettek be. Pekingben, ahol már nemcsak az elviselhetetlen méretű dugók, hanem a környezetszennyezés miatt 2011-től limitálták a forgalomba helyezhető új autók számát, havi húszezerre. Holott 2010-ben a kínai fővárosban 900 ezer új autót adtak el – vagyis óriási érvágás ez az autókereskedelemnek. Azonban Pekingben nem licit alapján dől el, ki kaphat rendszámot, hanem sorsolással, és nemes egyszerűséggel megbüntetik azt, aki nyer, de mésgem vesz új kocsit. A sanghaji összeg mindenesetre nagyon durva, hisz arrafelé már egészen autószerű készülékeket adnak egy rendszám áráért..

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.