A Saab ül a kakiban

2011.06.23. 14:26

Fizetésképtelen a Saab, kínai cégekhez fordul segítségért.

Nem tudja tovább fizetni dolgozóit a Saab, miután a cégnél hiányoznak a középtávú finanszírozási eszközök - közölte a cég tulajdonosa, a holland Spyker.

Még legalább két hétig biztosan nem indul be az összeszerelés a svédországi Saab autógyárban - közölte a hét elején a társaság szóvivője. A Saab gyártósorai április-május nagy részében álltak, miután a vállalat kifutott a beszállítók számláinak kiegyenlítéséhez szükséges pénzből. Május végén ugyan néhány napra újraindult a termelés, de hamar ismét leállt, mert a beszállítók nem küldtek alkatrészeket.

A tulajdonos, a holland Spyker számos sikertelen próbálkozás után a Pangda Automobile Trade és a Zhejiang Youngman Lotus Automobile kínai cégekkel tudott olyan megállapodást kötni, amely legalább középtávon biztosítja a Saab fennmaradását. Ehhez még szükség van azonban a kínai és az európai hatóságok engedélyére.

Rövid távon azonban továbbra is gond a finanszírozás. A tulajdonos június 9-én azt közölte, hogy addig nem indítja újra a Saab gyártását, amíg nem sikerül valamennyi beszállítójával megállapodni a felgyülemlett adósság rendezéséről, és a szállítások újraindításáról.