2011.06.27. 09:10

Ez az SX4-es persze csak nevében emlékeztet utcai névrokonára, de ennyi elég is, hiszen a hétvégi győzelem révén a típusjelzés halhatatlanná vált. A világ talán legerősebb Suzukija ugyanis rekordot döntött: tíz percen belül száguldott fel a Pikes Peakre a világ leghíresebb hegyi versenyén.

A mániákus kitartás eredményesnek bizonyult: Monster Tajima, aki mintegy mellékesen a Suzuki sportigazgatója és veterán ralipilóta, 1992 óta minden évben elindult a Pikes Peak hegyiversenyen, először a győzelemért, később az abszolút rekordért, és miután 2007-ben ez utóbbi is meglett, a 10 perces határ áttöréséért. A megszállott japán ugyanis 10:01,408-as abszolút rekordot futott négy éve, és úgy tűnik, az az alig másfél másodperc igencsak dühíthette, mert azóta minden évben visszatért és nyert. A sikerre azonban mostanáig várnia kellett: csak az idén jött össze minden ahhoz, hogy 9:51,278-az idővel új rekordot állítson fel. Szép ajándék Mosnter hatvanadik születésnapjára.

Az eszköz, amelyet egyszerűen SX4-esnek hívnak, valójában egy csővázas, középmotoros, összkerék-hajtású, kupé-fazonú szörnyeteg. Egy 3,1 literes, ikerturbós V6-os hajtja 925 lóerővel és 890 Nm maximális nyomatékkal, és gigantikus légterelők szorítják a talajra, hogy az erő ne csak a kerekek pörgetésére menjen el. Valószínűleg ez a legnagyobb SX4-es a maga 5,2 méteres hosszával, ugyanakkor könnyebb, mint bármelyik utcai névrokona: csupán 1090 kilogrammot nyom.

A mezőnyben persze akadtak durvább gépek is, 1300 lóerő körüli teljesítménnyel, de Tajima pályaismeretével és elszántságával ezúttal senki nem versenyezhetett, még a helyi specialista, a Hyundai dollármillióiból versenyző Rhys Millen sem, aki pedig 10:09-es idejével tavaly még győzött volna.