Az elnök nem kap új Renault-t

2011.06.28. 12:56

A francia állam a Renault-tól vásárolja nagyméretű autóit - ami természetes, hisz sokáig Franciaország volt a gyártó legnagyobb részvényese, és a hagyomány az hagyomány - de most hiába várják, hogy a Vel Satisok, Espace-ok és Lagunák helyére új modellek érkezzenek. Az autógyártó a válságra hivatkozik, de így könnyen elveszítheti a biztos megrendeléseket, és a velük járó presztízst.

Sarkozy02

A nagy Renault modellekkel az a legnagyobb probléma, hogy nemigen hoznak hasznot, és még inkább így volt ez a válság idején. A Lagunából tavaly alig több, mint 53 ezer, az Espace-ból 17 ezer készült, ami nagyon kevés - nem csoda, hogy a franciák épp e két modell fejlesztését függesztették fel, amikor összeomlottak az európai eladások. Így viszont ahelyett, hogy már az idén bemutatták volna az új Espace-t, és jövőre a Laguna utódját, 2014 előtt egyik modell sem érkezhet meg. A Vel Satis utódját ráadásul még el sem kezdték fejleszteni, pedig az állam állítólag már leváltaná az elnökök és miniszterek luxusautóit, az átmeneti megoldásként Dél-Koreából importált Latitude viszont nem elég elegáns, és persze nem elég francia.

A Renault tehetetlenségének könnyen rossz vége lehet, hiszen a szomszéd, a PSA teljes választékot kínál: ott van a Peugeot 508-as, a Citroen C5-ös, sőt, az elnöki limónak tökéletesen alkalmas C6-os, és az sem kizárt, hogy később jön egy még vonzóbb nagykocsi a DS sorozatban - az államférfiaknak pedig valószínűleg mindegy, hogy rombusz, oroszlán vagy két nyíl díszíti az őket szállító autót.