Megalomán roham Audiéknál

2011.06.28. 06:32

Új tervet készítettek Ingolstadtban a következő kilenc évre, elképesztő növekedési célokkal. Csodálkoznánk, ha sikerülne, bár semmi nem lehetetlen.

11

Leírva nem is tűnik olyan félelmetesnek: évi kétmillió autó 2020-ra. Ez azonban a jelenlegi prémium-piacnak több, mint a harmada, és onnan, ahol jelenleg az Audi tart, elérhetetlenül távolinak tűnik. A német luxusmárka jelenleg mintegy 1,2 millió autót képes eladni egy évben, ami nagyságrendileg hasonló mennyiség, mint a BMW vagy a Mercedes éves eladása. Ezt további 800 ezerrel növelni viszont még akkor is elképesztően nagy feladat, ha a teljes VW csoport ott áll a márka mögött. A cél kétféle módon érhető el: vagy hasonló ütemben nő a piac - ami irreális elképzelés, még akkor is, ha Kínában, Indiában és Oroszországban is rászoktatnak minden jómódú vevőt az Audi-vásárlásra - vagy ha a konkurencia teret veszít, amire egyelőre szintén nem mutatkozik túl sok esély.

A képtelen célkitűzés persze arra is jó lehet, hogy ösztönözzön - ha a nagy igyekezetben csak az elvárt növekedés felét elérik, az Audinak már akkor nyert ügye lesz. Az évi 1,5-1,6 milliós gyártás ugyanis messze túlmutat bármely luxusautó-gyártó jelenlegi lehetőségein.