Új Fiat motor magyar Suzukikba

2011.06.28. 11:24

A Suzuki család öt tagja ült tárgyalóasztalhoz a Fiat vezérkarával, hogy megszerezze az olaszok legújabb dízelmotorját egy egyelőre ismeretlen típus számára. Sikerrel jártak.

A japán vállalat még akkor kezdett együttműködésbe az olaszokkal, amikor a General Motors mind a Fiatban, mind a Suzukiban tulajdonos volt. GM azóta kiszállt mindkét gyártóból, de a kapcsolat megmaradt: a Suzuki megvette az 1,3 literes Fiat dízelmotor gyártási jogát, és a nagyobb kétliterest is beépítik az SX4-be. Cserébe Esztergomban készül a Fiat számára a Sedici, az SX4 testvérmodellje. Eddig úgy tűnt, a kapcsolat megszakadhat, hiszen a Volkswagen, amely szintén dízel-nagyhatalomnak számít, bevásárolta magát a Suzukiba a GM helyére, a jelenlegi SX4 1,6 literes dízelmotorját pedig a Peugeot szállítja.

Az új megállapodás azonban azt mutatja hogy a Fiat és a Suzuki együtt folytatja. 2013-ban új Suzukit kezdenek gyártani Esztergomban, és a japánok már most gondoskodtak róla, hogy ebbe is korszerű dízelmotor kerüljön, méghozzá az új, 1,6 literes a Fiattól. Hogy cserébe mit ajánlottak, azt nem tudni, bár egyesek feltételezik, hogy a motorokért cserébe újabb Fiatot gyártanak majd Esztergomban.