A Volkswagen a gonosz birodalma

2011.06.29. 17:05

Valószínűleg az év legjobb reklámja volt a VW mini Darth Vaderes klipje , de nem biztos, hogy ez igazán jól jön az autógyártónak. A környezetvédők megpróbálják saját fegyverével legyőzni a Volkswagent, az ügyes hirdetés újraforgatásával.

A film ott kezdődik, ahol az előzőnek vége volt: a törpe-nagyúr a Passatra varázsol. Ekkor lépnek színre a felkelők, Kenobi mesterrel az élen, majd az égen felsejlik a halálcsillag, amely a bolygópusztító lézer tányérján gigantikus VW jelvényt visel, és a földre céloz. A Greenpeace filmecskéjével az ellen tiltakozik, hogy a Volkswagen a takarékosabb, tisztább modelljeit jelentős felárral adja, és - állításuk szerint - a háttérben a szén-dioxid-kibocsátási korlátozások ellen lobbizik. Bár létezik a dolognak egy olyan olvasata is, amely szerint a zöldek csak lecsaptak egy magas labdát - ha a GM forgatott volna ennyire jó reklámot, talán most ők kerültek volna a célkeresztbe.

A gonosz multinacionális vállalatok elleni fellépés nem új gondolat, ez itt csak a téma egy újabb feldolgozása, de legalább mulatságos a körítés. Hogy ki kin nevet, az persze ízlés dolga.