Holnaptól szigorúbban bírságolhatnak a rendőrök

2011.06.30. 16:26

Sokkal több lesz a büntetőpont, nagyon drága lehet a bekötetlen biztonsági öv, és külföldi rendszámmal is nehezebb lesz megúszni a büntetést.

ellenorzes

Tavaly december 20-án fogadták el az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt, amely pénteken lép hatályba. A legjelentősebb változás, hogy bizonyos jogsértések - gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás és ittas vezetés esetén, vagy ha bírság-tartozás áll fenn - a járművet vissza lehet tartani a bírság megfizetéséig, a forgalmi engedély elkobzásával. Ezt akkor tehetik meg, ha a vezető nem rendelkezik magyarországi bejelentett lakcímmel és érvényes adószámmal, adóazonosító jellel. A rendőrség azt reméli, hogy ezen rendelkezések miatt csökken a külföldi rendszámú járművekkel elkövetett szabályszegések száma. A visszatartásra országszerte várakozóhelyeket jelöltek ki, de a jármű őrzéséről a tulajdonosnak kell gondoskodnia, a tulajdonos birtokából nem veszik ki a járművet. Az Európai Parlament várhatóan a jövő héten fogadja el azt a tervezetet, amely lehetővé teszi a tagállamok közti adatcserét, így a rendőrség jogosult lesz külföldi szabályszegő esetén is adatot kérni a nyilvántartásokból.

További lényeges változás, és ez már az itthoni autósokat is érinti, hogy abban az esetben, ha gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás, ittas vezetés miatt indul a közigazgatási eljárás és az elkövető a helyszínen ismertté válik, akkor az üzembentartóval szemben nem, csak a tényleges elkövetővel szemben folytatható le eljárás.

Kikerülnek közigazgatási eljárási körből a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések, ezek a jövőben szabálysértésnek minősülnek és legfeljebb 30 ezer forint bírsággal sújthatók. Ugyanakkor a megengedett legnagyobb sebesség túllépése átkerül a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések közé. Gyorshajtásnál ez alól kivétel a 15-20 kilométeres óránkénti sebességtúllépés, ami továbbra is szabálysértésnek minősül. A gyorshajtásért kapható büntetőpontok mértéke is arányban lesz annak mértékével: ha valaki 50 km/h-s sebességkorlátozásnál 110-zel halad, 130 ezer forint bírságra és 6 büntetőpontra számíthat. Ha viszont ugyanitt 120 km/h-s sebességgel mérik be, a bírság összege már 200 ezer forint, a büntetőpontok száma pedig 8.

Közigazgatási bírsággal sújtandó a jövőben ha valaki áthalad a tilos jelzés ellenére a vasúti átjárón, illerve ha ittasan vezet. Utóbbit szigorúbban sújtják, véralkohol-koncentrációtól függően 150, 200 vagy 300 ezer forint lehet a bírság és 6-8 büntetőpontot szabhatnak ki. A jogosítványt csak akkor veszi el a rendőrség, ha az ittasság foka eléri a 0,8 ezreléket, innentől ugyanis bűncselekmény autót vezetni.

Általánosságban is emelkedik az egyes jogsértésekhez rendelt előéleti pontok száma: szabálysértéseknél 1-5 helyett 1-8 pont, gondatlan bűncselekmény esetén 6 helyett 9, szándékos bűncselekménynél 9 helyett 11 pont jár. Ez azt jelenti, hogy akár már két súlyos szabályszegéssel elérheti valaki a 18 pontot, amely a vezetési jogosultság fél évig tartó szüneteltetését vonja maga után. Változik a biztonsági öv használatára vonatkozó bírságolás is. Lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 40 ezer forint a bírság mértéke utazó személyenként. Ezért a szabályszegésért azonban nem jár büntetőpont.

Ha a szabályszegő nem vitatja a szabálysértést, határozat nélkül, szóban mondja ki a hatóság képviselője a bírságot. Ha vitatja, akkor eljárás keretében írásbeli határozatot kell hozni. A bírságot készpénz-átutalási megbízással 15 napon belül kell befizetni, de bankkártyával és koncentrált akció esetén, ha a rendőrség nagy számban vesz részt az ellenőrzésben, továbbá pénzkezelésre is felhatalmazott munkatárs is van a helyszínen, készpénzzel is lehetséges. A bankkártyás fizetéssel kapcsolatban kiderült, hogy egyelőre nincs a rendőrségnek terminálja, de épp 200 ilyen készülék beszerzéséről tárgyalnak. A tartozások nyomon követésére a Közlekedési Hatóság hoz létre a központi nyilvántartást, így ellenőrizni tudják majd, hogy kik azok, akik egy esetleges korábbi bírságot nem fizettek ki.