A legdrágább Bugatti, porcelánból

2011.07.01. 13:49

A Bugatti Grand Sport, bár brutális sportkocsinak látszik, valójában szimbólum. Arra szolgál, hogy jelezze: tulajdonosának nem számít a pénz, és megengedheti magának a legjobbat. A tizenhat hengeres sportgép azonban még mindig sorozatgyártmány, azaz a szomszédnak is lehet. A most bemutatott L'Or Blanc azonban még ezt a hibát is kiküszöböli: aki kicsengeti az árát, az megkapja az egyetlen példányt.

Az autó neve franciául fehér aranyat jelent, ami egykor a porcelán elnevezése volt. Mára az égetett kaolin persze közönséges anyagnak számít, ha kávéscsészéről, vagy díszfiguráról van szó, de autóban eddig nemigen hasznosították. Nem is véletlen, hisz a kemény, de rideg anyag használata nem célszerű olyan környezetben, ahol sok az erős rezgés, márpedig egy autó általában épp ilyen. A Bugattinál azonban úgy gondolták, tesznek egy próbát, és a Königliche Porzellan-Manufaktur nevű céggel összefogva készítettek egy Grand Sportot porcelán burkolatokkal és díszítésekkel.

A tevezők kezét persze nem a célszerűség vezette, és ezt a Bugattinál is elismerték: a L'Or Blanc inkább csak afféle kísérlet - a projekt vezetője szerint ugyanúgy játszanak az anyagokkal, mint Ettore Bugatti a háború előtti autók esetében. Kísérletnek nem olcsó a porcelánnal díszített Grand Sport: az egyedi gépért 1,65 millió eurót, azaz durván 436 millió forintot kérnek, ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy verekedés lesz érte a sportkocsigyűjtők között - csak arra kell vigyázni, hogy össze ne törjék.