A Porsche szorítja ki az Audit?

2011.07.01. 07:16

Az Audit 2000 óta csupán két alkalommal verték el Le Mansban - abból egyszer lényegében önként adták a győzelmet a Bentleynek - és bár a Peugeot 2007 óta próbálja megszerezni a dominanciát a 24 órás versenyen, eddig nekik is csak egyszer jött össze a győzelem. Most azonban újabb nagy név készül ringbe szállni.

A Porsche egykor épp úgy verhetetlen volt, mint manapság az Audi - 1970 és 1998 között 16 alkalommal szerezték meg a győzelmet - de az utóbbi években már csak kategóriaelsőségre hajt a 911-es versenyváltozataival, illetve néhány évig uralta a gyengébb, LMP2-es prototípusok mezőnyét az RS Spyderrel. Mostanáig úgy tűnt, ennyivel meg is elégszik a sportkocsigyártó, de a napokban kiderült, hogy ismét a csúcs megostromlására készülnek: elkezdték egy LMP1-es prototípus fejlesztését, amellyel lemoshatják a pályáról a Peugeot és az Audi dízeleit.

Nem kizárt persze, hogy az Audival nem kell versenyezniük. Elképzelhető, hogy az ingolstadtiak félreállnak, és inkább más versenysorozatokra koncentrálnak a jövőben, hiszen mindkét márka a Volkswagen csoport része, és nem valószínű, hogy a verseny-költségvetést egymás megverésére pazarolnák. A Peugeot azonban biztosan ott lesz, mint nehezen legyőzhető akadály. A tervek szerint a Porsche új prototípusa 2014-ben áll rajthoz először, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy eltakarítson a pályáról minden ellenfelet.