Rali felé kacsintgat a Lotus

2011.07.02. 17:46

Megannyi mocskos, saras szakasz és keresztbecsúszkálás. Ez várhat a jövőben a Lotus egyik legutóbbi modelljére, az Exige-re; amennyiben hinni lehet a legfrissebb híreknek.

A Volkswagen a napokban tette egyértelművé szándékait a ralisporttal kapcsolatban, most pedig valamivel nagyobb meglepetést okozva, a Lotus közölte terveit a versenyzés irányába.

A britek S2000-es osztályt vették célba, így egyszerre lehetnének jelen a világbajnokságon, az interkontinentális bajnokságon, valamint a nemzeti bajnokságokban. Az Exige-re épülő raliautóval szeretnének beszállni, ehhez azonban még hosszú utat kell megjárniuk. Mindenekelőtt meg kell felelni a szigorú homológizációs szabályoknak, melynek alapfeltétele, hogy legalább 300 példányt eladjon a gyár az adott modellből.

Egyelőre nehéz elképzelni, hogy milyen raliautó születik az Exige s-ből, de a mindössze 930 kilogrammos önsúly és a 240 lóerős motor jó előjelnek számít, még úgy is, hogy tudjuk: egy-egy rali-változat köszönőviszonyban sincs a szériamodellekkel.

Igaz, nem WRC-t építenek a Lotusnál, de mégis jó látni a brit márkák megjelenését a sportágban. Az utóbbi években az MG-nek volt szerény eredménnyel járó próbálkozása, de ennél jóval figyelemreméltóbb a Mini, amely már a tanulóévét teljesíti a világbajnokságon, ráadásul két fronton, WRC-vel és S2000-essel is támad. Ki tudja, talán most összejön valami a briteknél, hisz eddig egyedül a Talbotnak sikerült márka-világbajnoki címet szereznie, azt is még 1981-ben.