A Renault bekebelezné a Ladát

2011.07.05. 14:36

Úgy néz ki, mostanra elkészült a Renault terve a hatalomátvételre az AvtoVAZ-nál. Az ügyletbe bevonnák a Nissant is, így a japánok is igénybe vehetnék a Lada gyártelepét.

A Lada bevonása a Renault-birodalomba rég a levegőben lóg: még tavaly novemberben beszélt egy ilyen lépésről Vlagyimir Putyin kormányfő, ám a franciáknak több idő kellett, hogy kidolgozzák a részleteket, így a művelet csak mostanság indulhat. A Renault a tervek szerint a meglevő 25%-os részesedését kicsit több, mint 35%-ra emelné, a Nissan pedig további 15%-nyi AvtoVAZ részvényt szerezne be. Így 50% fölötti részesedéssel hivatalosan is megszereznék a cég irányítását. A Reuters becslése szerint a művelet a két autógyárnak mintegy 415 millió dollárnyi összegbe kerülne, de ennek csak egy részét fizetnék készpénzben, egy másik részét azért kapnák az államtól, hogy gépeket és technológiát visznek a Ladához.

A Renault nem véletlen egyezett bele, hogy kihúzza a csávából az AvtoVAZ-t. A válság után az orosz autópiac ismét fellendülőben van, és az országban eladott új autóknak nagyjából a negyede még mindig a Ladánál készül. Ráadásul nem csak a bejáratott márkanév lehet vonzó a Renault és a Nissan számára, hiszen Togliattiban szakképzett munkaerőből és autógyártásra alkalmas területből sincsen hiány. Ha a Renault irányítása alatt a Lada meg tudja tartani piaci részesedését, és az előrejelzéseknek megfelelően 2014-re négymilliósra duzzad az orosz autópiac, az mintegy egymillió autót, és ezzel vaskos hasznot jelent, így bőségesen megtérülhet a Renault-Nissan által 2015-ig a Ladára költött mintegy kétmillió dollár.