Orosz kézben a Zagato

2011.07.06. 14:41

A Zagato eddig családi vállalkozásként működött, és kis mérete ellenére legalább olyan hírnévre tett szert, mint a Pininfarina, a Bertone vagy az Italdesign. Az önálló formatervező stúdiók azonban egyre kevésbé élnek meg világszerte, valószínűleg ezért is döntöttek az eddigi tulajdonosok az eladás mellett.

A vevő a Coventry Prototype Panels, vagy röviden a CPP, egy angol cég, amely kis sorozatú alkatrészgyártással foglalkozott, az utóbbi időben azonban gyors terjeszkedésbe kezdett. A cég mögött ugyanis az a Vlagyimir Antonov áll, aki korábban a Saab környékén tűnt fel,mint lehetséges befektető. Az orosz mogul a CPP-n keresztül nemrégiben megvette a verseny-terepjárókat gyártó Bowlert, a holand Spyker sportkocsigyártó részlegét, és most a formatervezéssel és kis sorozatú autógyártással foglalkozó Zagatóra is rátette a kezét.

Hogy pontosan mi a célja a kis mennyiségben termelő cégekkel, az egyelőre nem látszik. Csak annyi biztos, hogy Antonov lát fantáziát az autógyártásban, és egyelőre mintha olyan vállalatokat gyűjtene saját cégcsoportjába, amelyek nagy tapasztalatokkal rendelkeznek bizonyos speciális járműtípusok tervezésében és készítésében. Azt mindenesetre el tudjuk képzelni, hogy a Bowler és a Spyker modellek külsejét a jövőben a Zagato tervezi majd.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Zagato továbbra is vállal-e külső megrendeléseket - amilyen például az Aston Martin V12 Zagato 150 darabos sorozatának legyártása lenne - de reméljük, hogy nem szakad meg a hagyomány, és találkozunk még Zagato Alfákkal, Lanciákkal és más hasonló különlegességekkel.