Indul az Audi gyárbővítés Győrben

2011.07.07. 13:53

Az ünnepélyes alapkőletétellel ma hivatalosan is megkezdődött az építkezés, amelynek köszönhetően a győri Audi gyártelep jelentős autógyártási kapacitással bővül. Az eseményen a kormány részéről Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, az Audi részéről Rupert Stadler, a vállalat elnöke, Frank Dreves, termelésért felelős igazgató és a Thomas Faustman, az Audi Hungária Motor Kft. ügyvezető elnöke, valamint Győr polgármestere, Borkai Zsolt vett részt.

Stadler az eseményen pozitív meglepetéssel szolgált: az eredetileg tervezett 1800 helyett 2100 új munkahely jöhet létre a beruházás kapcsán, annak köszönhetően, hogy döntöttek egy új présüzem felállításáról. Ennek köszönhetően a győri gyártelep lesz az Audi negyedik olyan telephelye, ahol minden gyártási folyamat elvégezhető házon belül. Ilyen eddig csak Ingolstadtban, Neckarsulmban és Brüsszelben működött. A bővítés várhatóan 2012 őszére lesz kész, a termelés pedig 2013 közepére fut fel az elvárt szintre.

Az Audi eleinte csak motorokat gyártott Győrben - eddig összesen mintegy 20,5 millió példány készült, de aztán kisebb mennyiségben beindították az autógyártást is. A kezdetektől itt készült az Audi TT, de később az A3 Cabriolet és az RS3 Sportback előállítását is itt kezdték meg. Ezek azonban viszonylag kis szériás modellek - jellemző, hogy 1998 és 2011 között összesen 530 ezer autót szereltek össze a győri Audinál. Ezen változtat a mostani bővítés: évi 125 ezer autó készülhet az új részlegben, a hírek szerint az A3-as lépcsős hátú változatával kezdődik a gyártás.

Az eseményen az Audi vezetői pozitívan nyilatkoztak Magyarországon szerzett tapasztalataikról, és bár a várakozásokkal ellentétben nem esett szó a fejlesztés második lépcsőjéről, a hangulat alapján nem kizárt, hogy 2018-ra valóban folytatják a gyártelep bővítését, ahogy az korábban a magyar sajtóban felbukkant. A kormányzat egyébként 11,2 milliárd forinttal támogatja a gyár jelenlegi bővítési ütemét.