Megjöttek az új tűzoltó Pantherek

2011.07.07. 13:25

Összesen bő négyszázmillió forintért továbbra is a legmodernebb technikával oltanak el minket, ha kigyulladnánk Ferihegyen.

Három éve, 2008. novemberében teszteltük a Budapest Airport speciális, reptéri tűzoltóautóját, a Panthert. Igen meg voltunk elégedve a tűzbiztonsággal, azóta is emlegetjük, hogy amennyiben választhatunk, mindenképpen Ferihegyen szeretnénk kigyulladni egy utasszállító repülőgépben. Elégedettségünk nem is alaptalan: az akkor tesztelt, ultramodern Pantherek 2005-ös és 2006-os gyártásúak, mégis már kifutó széria, ugyanis tegnap megérkezett Ferihegyre két új, Rosenbauer Panther típusú tűzoltóautó. A forgalomba illetve a szolgálatba állítás kb. másfél-két hét múlva esedékes. A két új tűzoltó kocsi az új ICAO szabályok miatt már sárga és nem piros, viszont darabonként 800.000 euróba (211 millió forint) került, a számlát a Budapest Airport fizette. A reptéri tűzoltás valóságos mániánkká vált, szerencsére Hardy Mihály, a BA szóvivője tett bizonyos felelőtlen ígéretet egy összehasonlító tesztre.

Adatok

6 hengeres soros négyütemű turbodiesel Caterpillar motor, teljesítménye: 705 LE;

Futómű: három tengelyes, 6x6-os összkerékhajtás

Össztömeg: 33 tonna

Víztartály kapacitása: 12.000 liter

Habképző anyag tartály: 1500 liter

Monitor teljesítmény vízágyú teljesítménye: ~ 6.000 liter/perc és hatótávolsága: 90 m

Orr vízágyú teljesítménye: ~ 1.500 liter/perc és hatótávolsága: 60 m

Porágyú teljesítménye: 10 kg/mp

Végsebesség: 115 Km/h

Gyorsulás (0-ról 80 Km/h-ra): 32 mp

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.