Félelem és reszketés Dingolfingban

2011.07.07. 16:00

Évtizedek óta rágják a szánkba, hogy a Mercedes a kényelmes, a BMW a sportos, az M-es BMW meg verhetetlen. Pedig az AMG sem ma kezdte a szakmát, és ma már talán ők gyártják a jobb M-es autókat – a legújabb C63 AMG Black Seriesről készült kémfotók csak erősítik a feltételezést.

Elhamarkodott volna ítéletet mondani, mielőtt megjönnek a hivatalos számok, de a fotók és a kiszivárogtatott adatok alapján van félnivalója a kategória ikonjának, a BMW M3-asnak. A legújabb Black Series prototípusa már égőpiros színével is kevésbé visszafogott karakterét hangsúlyozza, és úgy tűnik, a mérnökök sem lazsáltak.

Hatvan lóerőt találtak az amúgy sem gyenge V8-as szívómotorban, így 517 lóerőre mondják a csúcsteljesítményét, 640 Nm-es nyomatékadat mellett. A húsz kilóval könnyebb kasztni alatt húsz milliméterrel szélesebb nyomtávon gurulnak a malomkő méretű kerekek, és a futóművet, valamint a fékeket is pályásabbra hangolják.

Újdonságnak számít az AMG 7-sebességes MCT váltója, ami egy duplakuplungos és egy hagyományos automata keresztezése, hiszen a hidrodinamikus nyomatékváltót nedves kuplungcsomagok helyettesítik, de bolygóműves áttételek dolgoznak benne. Szériában jár hozzá a sperrdiffi is, és a C63-ban Black Series modellben elsőként lesz négy ülés, ha hihetünk a pletykáknak.

A kémfotókat a francia Paul Ricard versenypályán lőtték, de nemsokára várható a hivatalos bemutató is, és még idén a szalonokba kerülhet az M3 GTS konkurense.