Az Audi elvesztette a TDI-t

2011.07.08. 13:12

Az Audi - illetve anyacége, a Volkswagen csoport - évtizedek óta ezzel a három betűvel jelöli turbódízel motoros autóit, így megpróbálták a TDI rövidítést saját védjegyként bejegyeztetni. Európában azonban falba ütköztek.

tdilogo

Az EU luxemburgi bírósága elutasította a kérelmet, amely megakadályozta volna, hogy a TDI rövidítést más autógyártók is használhassák. Az indoklás kézenfekvő: a három betű által takart rövidítés - Turbocharged Direct Injection, azaz közvetlen befecskendezéses turbódízel - túl általános ahhoz, hogy egyedül a Volkswagen csoporté legyen, hiszen hasonló technológiát ma már szinte minden autógyártó kínál. A VW számára fájdalmas lehet a döntés, bár komoly következményei aligha lesznek - a VW és az Audi dízelmotoros modelljeit továbbra is így hívják majd.

Egy másik autógyártónak alighanem így is komoly nehézségei adódnának, ha használni szeretné a TDI rövidítést, mivel a legtöbb országban, ahol a VW turbódízel-motoros autókat kínál, külön-külön is levédették a rövidítést. A legtöbb riválisnak amúgy is megvan már a saját dízel-jelzése, amelyeket szintén bejegyeztettek már védjegyként.