Eladó a szebb jövő

2011.07.11. 17:52

A Futurliner ma is megdöbbentő jelenség: egy busz és egy vén dízelmozdony keverékének tűnik, pedig igazán egyik sem: egy gigantikus guruló színpad, amely az amerikai technológia erejét és nagyságát szimbolizálta, eredményesen. A mai szemmel már kissé esetlen óriás persze egy olyan korszakból származik, amikor a General Motors még gyorsan fejlődő vállalat volt, Észak-Amerikában pedig senkinek nem jutott eszébe külföldi autót vásárolni.

A GM 1939-ben a New York-i Világkiállításra készíttette a 12 tagú Futurliner flottát, akkora összegért, mintha ma kétmillió dollárt áldozna minden egyes darabra. Céljuk az volt, hogy a Parade of Progress kiállítást hordozták körbe Észak-Amerikán, olyan újdonságokat mutatva be a közönségnek, mint a mikrohullámú sütő, a sugárhajtómű, a sztereó hang, és még sok minden, ami akkortájt épp csak kísérleti stádiumban létezett. Ezt a feladatot 1956-ig látták el a 400 lóerős és 10 méter hosszú gépek, amelyeket fura mód épp a mozgó kiállítás egyik csodája, a televízió tett feleslegessé. A tizenkét mozgó színpadot a GM Michigan állam rendőrségének adományozta, amely közlekedésbiztonsági oktatásokat vitt körbe velük, majd a Futurlinerek szétszóródtak a világban. Egyről tudni lehet, hogy egy vándor próféta használta a 60-as években, de mára csupán négy maradt meg, és ezek közül kettő szinte javíthatatlan állapotban.


Egyet még 2006-ban árvereztek el teljes felújítás után - azért 4,1 millió dollárt kapott korábbi tulajdonosa - most pedig egy másik is elkészült, amelyet az eBay Motors bocsát aukcióra a napokban. Ez a darab 1997-ben került elő New York államban egy kukoricaföldről, és a Coach Builders of Springfield nevű cég támasztotta fel szinte halottaiból. Most olyan, mint újkorában, és hasonlóan hatalmas összegért szeretnék elárverezni, mint korábban a másik ép példányt. Egy hét múlva kiderül, hogy meddig kúszik majd fel a félmilió dolláros kikiáltási ár.