Hyundai a Porsche ellen?

2011.07.12. 12:43

A technika már megvan, csak önbizalom kell, és úgy néz ki, abból sincs hiány. A dél-koreai autógyártónál állítólag már elkezdték egy villámgyors sportautó fejlesztését, amely - legalábbis papíron - megizzaszthatná a Corvette-et, a Nissan GT-R-t, netán a Porsche 911-est.

sportshyundai

A Genesis luxusautók fejlesztése kapcsán a Hyundai számos alkatrészt elkészített, amelyekből akár sportkocsi is építhető. Van erős és könnyű V8-as motorjuk és hátsóerék-hajtású sportkocsi-padlólemezük, csak össze kéne rakni mindezt egy csomagba. A legújabb pletykák szerint dolgoznak is egy gépen, amelynek az orrába az alumínium-blokkos Tau V8-as erősebbik, kerek 5 literes változata kerül, és a Genesis Coupé alapjaira épül. Ígéretes kombináció, hisz a nyolchengeres már a Genesis szedánban is 430 lóerős, és nyilvánvalóan van még benne tartalék bőven.

A kérdés inkább az, hogy a Hyundai, vagy akár a Genesis márka elbír-e egy alsó hangon is húszmillió forintos sportkocsit, vagy megbukna a jobban csengő nevű ellenfelekkel szemben. A másik kérdés, hogy a Hyundainak van-e elég tapasztalata egy ilyen fejlesztés kivitelezéséhez, hiszen jól tudjuk, hogy egy sportkocsi nem csupán egy csomó minőségi alkatrész együtt, sokkal többet számít, hogy hogyan képesek ezeket hibátlanul összehangolni. Ebben a műfajban pedig nem az elszántság vagy a pénz számít, sokkal inkább a tapasztalat, ami a Hyundai esetében teljesen hiányzik.

Hasonlóan aggályoskodott persze mindenki, amikor a Genesis modelleket bemutatták, a koreai luxusmodellek azonban egész sikeresek egyes piacokon - például Észak-Amerikában is - így az sem elképzelhetetlen, hogy egy brutális koreai sportkocsi is megtalálná a maga közönségét.