A Volkswagen feldühítette az Opelt

2011.07.15. 12:02

Ilyen közvetlenül ritkán esik egymás torkának két autógyártó, de a VW vezérigazgatója most felrúgta az íratlan szabályt, hogy az autógyártók egymás ügyeibe nem ütik az orrukat. Ettől függetlenül az az érzésünk, a General Motors kommunikációs szakemberei túlreagálták a dolgot.

vwopel

Martin Winterkorn korábban a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjút, amelyben utalt rá, hogy a General Motors valóban eladhatja az Opelt a közeli jövőben. Ilyen pletykát valóban hallottunk az elmúlt hetekben, de a GM gyorsan cáfolta is, és külön közleményben utasította rendre Winterkornt. A VW igazgató szavait azzal magyarázzák, hogy a konkurenciát zavarja az Ampera bevezetésének meglepő sikere, és ezért próbálja megzavarni az Opel sikeres átszervezési programjának nyugalmát. Egyben megerősítették, hogy az Opel nem eladó, a GM ragaszkodik német részlegéhez.

Az effajta kakaskodás inkább nevetséges, mint komolyan vehető, ami igazán érdekes, az a háttér. Amikor a válság legmélyén, a GM csődeljárása idején az Opel is komolyan veszélybe került, a Volkswagen egyes iparági pletykák szerint mindent megtett annak érdekében, hogy a német állam sorsára hagyja az Opelt. Nem így történt, a német állam kölcsönéből Rüsselsheimben átvészelték a legmélyebb válságot, de úgy néz ki, a feszültség megmaradt a két vállalatóriás között, amelyek nem csak Németországban, vagy Európában, de az egész világon egymás legveszélyesebb ellenfelei az autóvásárlókért folytatott küzdelemben.