Harc Kínáért – erősíti seregeit a Skoda

2011.07.16. 13:08

Harc Kínáért. Röviden így lehetne leírni azt az évek óta tartó folyamatot, melyben az autógyártók próbálnak minél nagyobb részt szerezni a távol-keleti ország piacán. Ahogy a gyarmatosítók tették Afrikában évszázadokkal ezelőtt, az európai márkák úgy hódítanak most Kínában, és vívják ádáz harcukat egymás ellen. Az 1,3 milliárd lakosú ország vitathatatlanul a legjobb kilátásokkal kecsegtet a következő évekre, így nem meglepő ez a hozzáállás.

A legújabb pletykák szerint a Skodánál egy kimondottan a kínai piacra készített új modell van tervben. Ezt a gyár is megerősítette, de további információt egyelőre nem tettek hivatalossá. Állítólag a Shanghai Volkswagen Automotive Co (SVW) 2013-ban kezdheti meg a modell terjesztését. Ők gyártják a Kínába szánt Skodákat, a Superb-t, az Octaviát, a Fabiát, valamint a Yetit.

„Kína központi szerepet játszik a növekedési stratégiánkban” – mondta az igazgatótanács elnöke, Winfried Vahland. A Skoda korábban már hangoztatta azon terveit, miszerint 2018-ra évi 1,5 millió jármű értékesítésével meg kívánják duplázni az eladásaikat. Ennak tudatában a legkevésbé sem meglepő Vahland kijelentése.

A Skoda 2007 óta van jelen a kínai piacon, ahol eddig több mint 112 000 autót értékesített.