Ajándék Hummerek magyar katonáknak

2011.07.18. 15:59

Páncélozott, többfunkciós járműveket adott át az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete hétfőn a Magyar Honvédségnek, technikai arzenálja bővítésére. Hende Csaba honvédelmi miniszter vette át Eleni Tsakopoulos Kounalakistól a 86. Szolnok Helikopter Bázison a tizennégy HMMWV típusú - közismert nevén Humvee - katonai járművet. Mint tudjuk, a Humvee műszaki alapjaira készültek a népszerű első generációs civil Hummerek is.

Az amerikai kongresszus 2010 tavaszán a Koalíciós Támogatási Alap (Coalition Support Fund) terhére csaknem 10 millió dolláros pénzügyi keretet hagyott jóvá a Magyar Honvédség különleges műveleti képességeinek fejlesztésére. Ebből a pénzből gyarapodott most a honvédség páncélozott, többfunkciós járművekkel, valamint más eszközökkel, így fegyverekkel, éjjellátó készülékekkel, harcászati rádiókkal és számítógépekkel.

Az Egyesült Államok olyan partnerként tekint Magyarországra, amelyről tudja, hogy mindig számíthat rá, "amikor keményre fordulnak a dolgok" - emelte ki beszédében Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Az ünnepi átadásnak helyet adó hangárban - ahol közszemlére tették a járműveket és a többi harcászati eszközt - az amerikai nagykövet szólt a magyar katonák helytállásáról, megbízhatóságáról, amit több békefenntartó misszióban tanúsítottak, és bizonyítanak napjaikban is Afganisztánban.

Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet elkötelezett a béke és szabadság ügye iránt, és ebből következnek a honvédség feladatai is. Szavai szerint a költségtérítés nélkül kapott páncélozott, többfunkciós gépjárművek nagy segítséget jelentenek a hadsereg számára, hiszen a külföldi missziókra, elsősorban az afganisztánira való felkészülésbe már ezek használata a napi gyakorlatban beilleszthető - jegyezte meg a honvédelmi miniszter. A katonai járművek és a harcászati eszközök a lehető legjobb helyre, a 86. Szolnok Helikopter Bázison állomásozó 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljhoz kerülnek - tette hozzá.