A Saab az utolsókat rúgja

2011.07.22. 13:56

A Saab túlélésért folytatott harca egyre rosszabbul áll: korábban legalább folyt a termelés a svédországi gyárban, de hetek óta állnak a gyártósorok, és úgy néz ki, ez egy darabig még így is marad.

sb 464

Az idén ez a második leállás: az elsőt a kifizetetlen beszállítók okozták, ez a második viszont azzal kezdődött, hogy a munkások fizetés híján beszüntették a munkát. A cégvezetés azóta állítólag megszerezte a pénzt az újrainduláshoz, ám úgy tűnik, a beígért augusztus eleji határidőt nem tudják tartani, mivel ismét hiányoznak alkatrészek a folytatáshoz. Így augusztus 29-e előtt biztosan nem készülnek további Saab személyautók, annak ellenére, hogy nagyjából 11 ezer megrendelést kellene kielégítenie a cégnek. Amíg áll a termelés, addig a cégnek nem lesznek további bevételei, ami semmi jót nem ígér, sőt, a hosszúra nyúló gyártási szünet a kínaiakkal kötött együttműködési megállapodást is veszélybe sodorhatja.

A Saab vezetésének nagyon komoly tervei vannak a márka bővítésére és fellendítésére, de úgy néz ki, a megfelelő anyagi háttér híján - a fejlesztésekhez euró-milliárdokra lenne szükség - az autógyár egyre közelebb kerül a csődhöz. Hogy meddig húzhatják még, az persze kérdéses, de egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy a Saab túléli az év végét.