Autóért ingyen villamosbérlet egy életre?

2011.07.22. 14:29

Úgy néz ki, a dugódíj és a drága parkolás nem nagyon válik be, de talán a pozitív ösztönzés könnyebben átszoktatja az embereket a tömegközlekedésre. Legalábbis ebben reménykedik a spanyol Murcia városának vezetése, amely érdekes akcióval próbálja csökkenteni a belvárost szennyező autók számát.

Az ötlet egyszerű: aki beszolgáltatja autóját, utána egy életen át ingyenesen használhatja a város villamosvonalait, amelyeket nemrég kezdtek kiépíteni. A programban persze csak használható állapotú, vizsgával rendelkező autók vehetnek részt, de a kocsik egy részét nem fogják tovább használni: furcsa köztéri szoborként tervezik kiállítani a kiválasztott példányokat, hogy ezzel is felhívják a járókelők figyelmét az autók okozta zsúfoltságra. „Az a célunk, hogy az autók kivonásával előnyére változtassunk a környezetünkön. Ezért csak olyan autókat fogadunk el, amelyeket eddig használtak - a roncsgyűjtésnek nem látjuk értelmét.” - mondta az ötletgazda, Severiano Arias, a Murciai Tömegközlekedési Szövetség igazgatója.

Érdekes kérdés persze, hogy lesz-e olyan lakosa a városnak, aki belemegy a sajátos cserébe. A villamosok, vagy általában a városi tömegközlekedés ma még messze nem nyújtják azt a rugalmasságot és szabadságot, mint a személyautók, és egy használt autó árából, ha valaki ezt akarja, elég sokáig lehet villamosozgatni.