Giugiaro titkos Lamborghinije

2011.07.22. 17:20

Tudták, hogy a legendás olasz formatervező soha nem tervezhetett autókat a Lamborghininek? Igen? Nos, most kiderült, hogy rosszul tudták.

Az egész történet azzal kezdődött, hogy az dúsgazdag traktorgyáros, Ferruccio Lamborghini elhatározta, jobb sportkocsit készít, mint a Ferrari. Akkoriban a formatervezést még nem volt szokás házon belül megoldani, így a híres stúdiók sorban álltak azért, hogy felruházhassák az ígéretes sportkocsit, amelynek műszaki megoldásain a Ferraritól elcsábított szakemberek egész hada dolgozott. Készített tervet a Pininfarina, a Bertone, a Ghia, a Vignale és a Michelotti is, de végül a Carrozzeria Touring tervét választották ki a 350 GT számára, amelyet eredetileg a korszak híres sztártervezője, Franco Scaglione vetett papírra. A képeken látható autó az el nem fogadott tervek egyike alapján készült: a Bertone stúdió jegyezte, és a fiatal Giorgio Giugiaro munkája volt, aki jóval később, az ItalDesign alapítójaként vált élő legendává.

Az autó egyértelműen a 60-as évek sportkocsi-divatjának felel meg, és az első Lamborghinivel ellentétben középmotoros elrendezésű. Így, életnagyságban azonban még maga a tervező sem láthatta, hisz annak idején csupán vázlatokat készített. Nemrégiben azonban megvalósították egykori elképzeléseit. Három éve, Giorgio mester 70. születésnapjára fia, Fabrizio készíttette el az 1:1-es makettet, amelyre még korhű Borrani felniket is kerítettek.

És hogy miért csak most adunk hírt a különös, sosem volt sportautóról? Mert eddig nem tudtunk róla, ahogy jóformán senki más sem: csak most állították ki az ItalDesign tervezőközpontjában, ahol minden arra járó megnézheti.