Nép-Porsche a láthatáron

2011.07.25. 16:29

A Porschék kezdetben alig voltak többek, mint egy VW Bogár, pillekönnyű kétüléses karosszériával. Most úgy néz ki, ismét előveszik a régi receptet, hátha újra beválik.

Eddig is sok pletykát hallottunk a Boxster kisebb testvéréről, de ez az első alkalom, hogy egy gyári szakember beszélt az új modell fejlesztéséről. Mathias Müller, a Porsche vezérigazgatója vázolta fel, hogy milyen modellen dolgoznak. „Nagyon is el tudom képzelni, hogy az 550-es korszerű megfelelője érdekelné a vásárlóinkat. Izgalmasnak találom az ötletet, hogy egy legenda feltámasztásába fogtunk, bár retró-autóra senki ne számítson. Egy kis, kétüléses nyitott Porschét szeretbénk, amely megfelelő áron készülhet, így akár egy új réteg számára is érdekes lehet.” – mondta Müller. Azt is elárulta, hogy egyelőre 551 Spyder munkanéven fut a projekt, bár kevéssé valószínű, hogy ez lesz a végleges elnevezése.

Az 550-es emlegetése nem véletlen. Bár az új Porsche valószínűleg jobban emlékeztet majd a kevéssé sikeres, és jóval hétköznapibb megjelenésű VW-Porsche 914-esre – abban is, hogy ennek a típusnak is lesz VW jelvényes testvérmodellje – már most igyekeznek úgy tálalni a kis Porschét, hogy ne tűnjön méltatlannak a cég hagyományaihoz. Az 550-es pedig nem csak versenysikerei révén ismert, de az is híressé tette, hogy egy ilyen autóban lelte halálát 1955-ben James Dean, az amerikai filmsztár, ami, bár talán morbidnak hangzik, egyfajta pedigrét kölcsönöz a modellnek.

Akárhogy is hívják, a négyhengeres, olcsó Porsche sportkocsi az évtized közepéig biztosan megérkezik – ez az egyik modell, amellyel megpróbálják majd megduplázni a cég termelését.