A teherautó eltapos

2011.07.28. 17:06

Eddig is sejtettük, hogy a kamiontól félni kell, de az ADAC videóján meg is láthatjuk, miért. Két személyautóba gázolt bele a teherkocsi, és egyikben sem élt volna túl senki.

adac teher

A mai töréstesztek alapvetően azt szimulálják, hogy két, hasonló méretű jármű ütközik egymásnak, viszonylag kis sebességgel. Azt azonban nemigen láthattuk eddig, hogy mi történik, ha két, különböző súlycsoportba tartozó autó találkozik. A józan ész és az alapvető fizikai összefüggések azt diktálják, hogy a nagyobb jármű sokkal jobban jön ki egy ilyen karambolból, de nehéz felmérni, hogy milyenek a különbségek. Szívesen elhinnénk, hogy egy biztonságosabb autóban élve is megúszhatnánk, de az ADAC kísérletéből egyértelműen kiderül, hogy esélyünk sem volna.

A német autóklub szakemberei egy teherautót húztak bele 70 km/h-s sebességgel két egymás mögött álló személyautóba, egy Renault Mégane és egy Mitsubishi Lancer kombi a két áldozat. 1:30-nál tessék figyelni, hogy mi maradt a két személyautóból: gyakorlatilag olyan a teherautó szempontjából, mintha ott sem lennének.

Az ADAC ezzel egyébként azt próbálta alátámasztani – érzésünk szerint sikerrel – hogy a teherautókban érdemes kötelezővé tenni a vészfék-asszisztenst, amely hirtelen, vészfékezésnek tűnő fékezéskor a teljes fékerőt rászabadítja a kerekekre, amit stressz hatása alatt a sofőrök egy jelentős része nem tenne meg. Ezzel csökkenthetnék az effajta balesetek bekövetkezésének esélyét.