A világ legszörnyűbb népautója

2011.07.28. 11:26

Afrikának szüksége lenne egy járműre, amivel megoldhatók a közlekedési nehézségek. Erre a célra készült ez a fura motorizált szekér, amelyet egy brit üzletember talált ki, de Kenyában gyártják majd.

Az autó Európában vagy Amerikában amellett, hogy célszerű használati tárgy, divatcikk és életmód-kellék is. Ennek megfelelő termékeket készítenek a nagy autógyártók. Afrikában viszont leginkább az számít, hogy egyáltalán van-e elég autó, vagy sem. Ezt a problémát ismerte fel Joel Jackson, a mombasai székhelyű Mobius nevű cég alapítója, és el is készíttetett egy prototípust, amely az afrikaiak igényeit szerinte minden szempontból kielégítené. Ez a Mobius One, amelynek lényegében nincsen formaterve, viszont egyszerű felépítésű, olcsón szerelhető és karbantartható, könnyű, tágas és jól boldogul terepen is.

A masszív, acélcsövekből hegesztett vázat alumínium lemezekkel burkolják, az orrába pedig egyliteres Toyota motort szerelnek. Így a Mobius nem gyors, viszont könnyű, ami azt eredményezi, hogy egész jól boldogul poros vagy sáros földutakon is. Az autó nagyrészt zárt, csak oldalt alkalmaznak ponyvákat ajtók helyett. Egyelőre még csak egy prototípus létezik, ezzel gyűjtik a tesztkilométereket, de már dolgoznak egy második autón, amelyen már felhasználhatják az eddig szerzett tapasztalatokat. A gyártást már 2012-ben be szeretnék indítani, és azt tervezik, hogy 3500 eurónak megfelelő összegért – olyan 950 ezer forintért – árusítják majd.

Kétségtelen, hogy a Mobius One kivételesen primitív jószág, de nincs is szükség sokkal többre, hogy az autó alapfunkcióját ellássa, így nem kizárt, hogy Afrikában valóban lehet jövője.