Nem vehetsz autót, csak ha nyersz

2011.07.30. 15:16

Egyre nagyobb szerencsére van szüksége annak, aki Pekingben új autót akar venni, mivel kizárólag sorsolás révén nyílhat rá lehetősége. A kínai főváros januárban vezette be a korlátozást a légszennyeződés növekedésének fékezése és a közlekedési dugók miatt.

Januárban a sorsoláson egy a tizenegyhez volt a nyerési esély, mostanra azonban egy a harmincöthöz arányra zsugorodott a valószínűség – azaz csaknem a harminchat számjegyes rulettével azonos (abban az esetben, ha valaki egyetlen zsetonnal egyetlen számot játszik meg). A sorsolás számítógépes, hetente tartják, akár egy lottóhúzást. A legutóbbin 614 441 igénylő között sorsoltak ki 17 555 autóbejegyzési jogot.

Sokan vannak olyanok, akik nyernek, ám nem tudnak kocsit venni: pusztán megpróbálják bebiztosítani maguknak a lehetőséget, hátha időközben pénzhez jutnak. A regula szerint fél évük van a vásárlásra. Számuk 30 ezerre tehető.

A kínai a legnagyobb nemzeti autópiac, 2009-ben haladta meg forgalmában az Egyesült Államokét. Az ázsiai ország autóparkja azonban sokkal gyorsabban bővül, mint például Peking úthálózatának áteresztőképessége. A kínai fővárosban már jövőre elérheti a 7 milliót az autószám.