Prémium olasz belsőt kap a B-Merci

2011.07.31. 18:40

A Mercedesnek kiemelten fontos, hogy az új, Kecskeméten gyártandó B-osztály megfelelő eladási bummal kezdje pályafutását: ennek érdekében már hónapokkal a hivatalos bemutató előtt elkezdték róla csepegtetni az információkat, mivel a célközönségnek megfelelő izgalmi állapotba kell kerülnie, mire elindul autót venni a kereskedésbe.

A gyár korábban megmutatta a kocsi sziluettjét, melyből világosan látszik, hogy a B-Merci külső megjelenésben nem fog drasztikusan elütni elődjétől – annak ellenére sem, hogy az új modell 86 milliméterrel hosszabb, 9 milliméterrel szélesebb és 43 milliméterrel alacsonyabb lesz annál. Ránézésre valószínűtlennek tűnik, azonban a németeknek sikerült a Toyota Prius alaktényezőjéhez (0,25) közeli, kedvező légellenállású dobozt tervezniük (0,26), mi több, az EcoTech felszereltséggel túl is szárnyalták azt (0,24).

Kezdetben négyféle négyhengeres, turbós motorral forgalmazzák majd az új Mercit: a benzines változatok 1,6 literesek – 122 vagy 156 lóerővel – míg a dízelek 1,8-asok lesznek – 109 és 136 lóerős maximális teljesítménnyel. Ugyanezek az egységek feltűnhetnek majd az A és C osztály egyes modelljeiben is, hiszen mindegyiket úgy alakították ki, hogy a hosszmotoros, hátsókerekes hajtáshoz is passzoljanak. Hogy az ígért erősebb, kétliteres motorok mikor kerülnek a kínálatba, egyelőre nem tudni.

Az új modell belsejéről már korábban láttunk néhány gyanús kémfotót, melyen annyira jól látszottak a részletek, hogy felmerült a kétely, miszerint azokat maga a gyár készítette és küldte szét az autós szaklapoknak. A hírverést most tovább folytatják, nyilvánosságra hoztak ugyanis néhány igen gusztusos fotót a B-Merci belteréről.

Az már most látszik, hogy a kecskeméti Mercedes belseje sokkal jobban meg fogja közelíteni a prémium szintet, mint elődje: maga a stílus is modernebb, letisztultabb, de a felhasznált anyagok is finomabbnak tűnnek.

A gyár sajt bevallása szerint hihetetlen sokat köszönhet a Comóban székelő olasz dizájnstúdiójának, akik jó ötletekkel segítették a beltér kialakítását. A részletekkel ráadásul játszhat is majd a vevő, így teljesen a saját ízlésének megfelelően építheti meg az őt körülvevő teret – az extra listán olyan tételek is vannak, mint a kézzel készült, kézzel varrt bőrborítás a műszerfalra. Az új B-osztály a frankfurti autókiállításon debütál szeptemberben.