Dugd be a házad az autódba!

2011.08.04. 17:57

Egyesek amiatt aggódnak, hogy a sok elektromos autótól letérdelnek majd az erőművek. A helyzet pont fordított is lehet: a villanyautók segíthetnek kompenzálni a fogyasztási csúcsokat. A Nissan már kész is a kétirányú töltőjével.

Mivel nekik jött össze az első nagy sorozatban gyártott, teljes értékű, tisztán elektromos autó, a Nissan megpróbálja learatni az összes babért a Leaffel. Az Egyesült Államokban nagy sikernek örvendő villanyautó 24 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátora ugyanis akkora energiatároló, amely akár egy-két napig is képes ellátni energiával egy családi házat. Az ehhez szükséges rendszert már el is készítették, és beépítették a vállalat központja előtt felépített zöld házba.

Elsőre ugyan nem nyilvánvaló, miért jó, ha a tölteni kívánt autóból kiszívjuk az energiát, de egy autonóm háznál például a nappal fotocellákkal megtermelt áramot a Leaf akkumulátora el tudja tenni estére, illetve be tud segíteni az áramfogyasztási csúcsok kompenzálásában.

Az ötlet szép, de az elektromos autók elterjedése még messze nem tart ott, hogy akár zavart tudnának okozni, akár hasznot tudnának hajtani az energiaellátásban.