Hat tonna, ötcentis páncél, hatszáz lóerő

2011.08.08. 17:59

Első ránézésre harci eszköznek vagy egy priváthadsereg kellékének nézhetnénk, pedig teljesen ártalmatlan jármű: a TIV-2-t arra építették, hogy tornádók belsejében tudjanak filmezni vele.

Sean Casey régóta kutatja a forgószeleket - még 2003-ban gyártatta le első expedíciós autóját, amelyet TIV, azaz Tornado Intercept Vehicle névre keresztelt. A második kiadás sem sikerült szebbre, viszont több szempontból is továbbfejlesztették.

A TIV-2 alapját egy Dodge Ram 3500 adja, de az alapos átépítés után ezt már a tervezője se mondaná meg. Amellett, hogy betoltak alá egy harmadik tengelyt, ötcentis páncéllal rakták körbe, és le lehet süllyeszteni az oldalát, hogy ne kapjon alá a szél. Ha nagyobb baj lenne, két hidraulikus szuronyt is szereltek rá, amellyel laza talajon le lehet tűzni a járművet. A hat tonna körüli önsúlyú szekeret egy 625 lóerős, 6,7 literes dízelmotor hajtja, amellyel 160 km/h sebességet tud elérni.

Hogy milyen helyzetekhez készítették a TIV-2-t, jól látni a második videón. Amikor telefonpóznák röpködnek a levegőben, vagány operatőrt kell szerződtetni, hogy ki merjen mászni a forgatható toronyba, ahonnan a legjobb felvételeket lehet készíteni.