Vigyázz, kirabolnak a sztrádán

2011.08.11. 12:21

Olyan súlyosnak ítéli meg a helyzetet az Állami Autópálya Kezelő, hogy táblákat szerel fel az M43-as mentén.

Az M5-östől Makó felé vezető autópálya szegedi pihenőjénél szerelték fel az első táblákat, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy defekt esetén rablás veszélye áll fenn.

"Nem egyszer fordult már elő, hogy az autópályán a gyanútlan járművezetőket tolvajok valamilyen ürüggyel megállították, és amíg a sofőr kiszállt, figyelmét elterelve észrevétlenül elemelték nyitva hagyott kocsijából a táskáját, vagy egyéb, az utastérben tárolt értékét" - mondta Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a táblák kihelyezését indokolva.

A bűnelkövetők egyik tipikus módszereke, hogy menet közben intenek a kiszemelt autósnak, hogy defektes a járműve, vagy valami más műszaki hibát észleltek, ezért az illető a lehető leggyorsabban kiáll a forgalomból, miként az az autó is, amelynek sofőrje jelzett. Az elkövetők egyike ekkor elvonja a sértett figyelmét, aki a járműből kiszállva rendszerint nem zárja le az autót, miközben a tettes társa a kocsihoz lopakodva kiemeli abból az értékeket – mondta az őrnagy.

Csongrád megyében évekkel ezelőtt több ilyen eset is előfordult, ám két éve sikerült elfogni egy erre specializálódott bűnözői csoportot.

A szóvivő szerint a sztrádákon közlekedő autósok bármikor kerülhetnek ilyen helyzetbe, ezért a lehető legtöbb helyen fel kell hívni a sofőrök figyelmét: legyenek elővigyázatosabbak, még ha csak rövid időre is szállnak ki a járműből, azt gondosan zárják be.