Rákapott a Merci a kombikupékra

2011.08.12. 11:57

A CLS-ből púposított Shooting Break tanulmányautó szériaváltozata már jövőre megérkezhet, de nem marad sokáig kistestvér nélkül: csőben van a B osztály alapjaira készülő kombikupé is.

A shooting brake (ahogy angolosan írják; franciásan, illetve mercisen: shooting break) kifejezéssel eredetileg a kétajtós sportkombikat illették, de amióta kupé is lehet négyajtós, a kupészerű kombikat is így szokás becézni. Úgy tűnik, a műfaj legnagyobb rajongója nem más, mint a Mercedes, hiszen a kombizált CLS után az egyelőre csak prototípusként létező kompakt BLS-ből (vagy CLC-ből) is terveznek kombit, ha hihetünk a német forrásoknak, akik egyenesen Dieter Zetschétől, a Mercedes első emberétől származtatják az információt.

Eddig is világos volt, hogy az A és B osztály új, alapból elsőkerék-hajtáshoz tervezett MFA platformjára elég terebélyes családot terveznek a stuttgartiak: a mérsékelten sikeres kifutó A és B közvetlen utódai mellett egy zsugorított CLS-t várunk legkésőbb 2014-re, és most már kezd konkretizálódni a negyedik családtag is.

A vadonatúj MFA padlólemez a kompaktoknál szokásos keresztmotor, elsőkerékhajtás felépítéssel készül, de összkerék-hajtásra és különböző alternatív hajtások megvalósítására is alkalmas. Azok a Mercedesek, amelyek erre az alapra épülnek, két gyártóüzemben, a németországi Rastattban, illetve Kecskeméten készülhetnek, vagyis könnyen lehet, hogy a kompakt kombikupé is made in Hungary lesz.