Hamvába holt az új Lancia Flavia

2011.08.16. 17:22

A Fiat csoport tavasszal mutatta meg átcímkézett Chrysler és Dodge modelljeit, és úgy nézett ki, ezek mind gyártásba is kerülnek, de a gazdasági realitás közbeszólt.

Az egyik ilyen típus a Lancia Flavia volt, amelyet a Genfi Autószalon közönsége láthatott először, és valószínűleg utoljára is. A Lancia jelvényes Chrysler 200-as – leánykori nevén Sebring – ugyanis mégsem kerül gyártásba. A váratlan döntés belső források szerint annak köszönhető, hogy az új Lancia bemutatása biztosan veszteséget hozna a cégcsoportnak, márpedig a Fiat-Chrysler nem áll olyan jól, hogy ezt megengedhetné magának. Nem is magával a modellel van baj – bár nem valószínű, hogy kihagynák a lehetőséget, ha évente százezres nagyságrendben lehetne eladni a Flaviát – hanem az időzítéssel. A 2006-ban bemuatott Chrysler Sebring, illetve a belőle létrehozott 200-as napjai meg vannak számlálva, 2013-ig biztosan leváltják, azért a két évért pedig nem éri meg a Flavia európai honosításával járó költségeket kifizetni.

Ez persze nem jelenti, hogy a Lancia ne kapná meg a maga középkategóriás típusát, de erre még várni kell két évet. A Chrysler 200 utódját ugyanis eleve úgy tervezik, hogy a Lancia jelvény se álljon rajta idegenül, és egyszerre mutatják majd be Észak-Amerikában és Európában – legalábbis az aktuális tervek szerint.