Ilyen lesz az Opel Junior

2011.08.18. 15:06

Az Opel eddig nem tervezett kisebb autót a Corsánál, inkább a Suzukitól vett át megfelelő modelleket. Az Esztergomban készülő Agila – azaz az átcimkézett Suzuki Splash – napjai azonban meg vannak számlálva: az Opel saját kisautója hamarosan elkészül.

juniorsk

A Junior néven emlegetett kiskocsival a Mini és a Fiat 500-as tágasabb és célszerűbb konkurensét szeretné elkészíteni az Opel. Az új modell ennek megfelelően állítólag nem is olyan nagyon kicsi – a hossza 3,7 méter körül lesz – annak érdekében, hogy négy felnőttnek is elég legyen a belső tér. A formatervet állítólag igyekeznek kedvessé tenni, de múltidézésről szó sincs, inkább a kivitelezés minőségével igyekeznek majd megfogni a vásárlókat – így leginkább a Ford Ka-hoz és a VW Lupo utódjához áll majd a közel. A motorválaszték valószínűleg kis fogyasztású háromhengeresekből áll majd, bár úgy hallani, később erősebb motorokat is kaphat majd a típus – legalábbis a motorházat úgy alakítják ki, hogy nagyobb darab négyhengeresek is beférjenek.

Az Opel gazdasági helyzetét ismerve – az idejét sem tudjuk, mikor működött a cég nyereségesen – meglepő, hogy elszánták magukat a kínálat bővítésére, és az igazság az, hogy nem is ment könnyen. A projektet két éve már le akarták állítani az amerikai GM központban, és állítólag csak az vállalatóriás európai részlegigazgatójának, Nick Reilynek köszönhető, hogy mégsem állt le a munka, aki meggyőzte a cégvezetést egy saját kisautó hasznosságáról.

Ha minden a tervek szerint halad tovább, az Opel Junior – amelyet egyáltalán nem biztos, hogy így hívnak majd – 2013 elején már meg is érkezik az elsődleges piacra, Európába. A későbbiekben azonban más piacokon is bevetik, egyebek közt Latin-Amerikában, Kínában és más távol-keleti országokban.