Autóból is megvan az egymilliárd

2011.08.19. 12:37

Az eloszlás persze messze nem egyenletes: az amerikaiak belefulladnak az autókba, míg Kínában és Indiában épp csak elkezdődött a gyors növekedés.

P1060344 resize

Időről időre előkerül a túlnépesedés problémája, de abba ritkán gondolunk bele, hogy a közel hétmilliárd emberhez hány használati tárgy tartozhat. A működő mosógépeket vagy mobiltelefonokat nem is volna egyszerű összeszámolni, de az autókat a világ minden részén szigorúan nyilvántartják, így követhető, hogy aktuálisan hány négykerekű gépjármű visel rendszámot a világban. A Wards Auto számbűvölői nyilván is tartják ezt az adatot, amely 2010-ben lépte át az egymilliárdot. A tíz számjegy jelentését felfogni is nehéz: durván hét emberre jut egy-egy autó, ha a Föld teljes népességét nézzük.

Ez az iszonyú mennyiségű gép persze messze nem egyenletesen oszlik el. Az autók közel negyede, 240 millió gépjármű az Egyesült Államokban közlekedik – itt 1,3 autó jut egy emberre – míg Indiában átlagosan 56 emberre jut egy autó, de a félelmetes növekedést produkáló Kínában, ahol tavaly már 78 millió autó viselt rendszámot, még így is 17-szer annyi az ember, mint az autó. Kínában egyébként 27,5%-ot nőtt az autók száma egy év alatt, és nagyrészt ez – illetve kisebb mértékben az Indiában és Oroszországban mutatkozó piacbővülés – okozza, hogy világszinten is 3,6 %-kal szaporodtak. A legtöbb nagy piac, így Európa, Japán vagy az Egyesült Államok azonban egyensúlyban van: nagyjából annyi régi autó kerül ki az aktív használatból, amennyi újat éves szinten megvásárolnak.

Nehéz megjósolni, hogy milyen ütemben nőhet tovább a forgalomban levő autók száma a Földön, de az aktuális folyamatok továbbgondolásából az derül ki, hogy a következő néhány évben Kínában, és néhány másik, az általános szegénységből lassanként kilábaló országban még biztosan gyors ütemben szaporodnak az autók az utakon.