Képeken a mi Mercedesünk

2011.08.22. 14:59

A Mercedes néhány héten belül megmutatja új elsőkerék-hajtású modelljeit, köztük azokat is, amelyek számára Kecskeméten építenek éppen gyárat.

Talán az új B osztály karaktere áll a legközelebb a kifutó kis Mercikéhez: ez még mindig kisbusz-formájú, míg a többi már teljesen személyautónak látszik majd. A változások persze így is meglehetősen látványosak: az egyterű hosszabb lett, jóval határozottabb orr-résszel, illetve szélesebb és alacsonyabb is. Látványra jóval nagyobbnak tűnik, mint a korábbi B osztály, ami elsősorban az új arányok számlájára írható. A forma nem különösebben érdekes, de mivel ez a kivitel lesz a palettán a legésszerűbb modell, ez talán nem is okoz majd túl nagy problémát.

A külső megváltozásának elsődleges oka az új padlólemez. Elhagyták az autót alaposan megmagasító masszív padlókeretet, így az új platform nem különbözik sokban a konkurens kompakt modellekben használtaktól. Ugyanakkor akad benne egy-két, a szokványosnál igényesebb megoldás, mint a négy lengőkaros hátsó futómű, és a kis Mercedesekben számos, a nagyobb modellekből már ismert segédelektronika felbukkan, amilyen az ütközésgátló, a sávelhagyásra figyelmeztető berendezés, vagy a holttérfigyelő, hogy csak néhányat említsünk.

A motorválaszték is megújul: a benzinmotor-paletta olyan négyhengeresekből áll majd, amelyek keresztben és hosszában is beépíthetők, így nem csak a fronthatjású, de a nagyobb, hátsókerék-hajtású autókba is beszerelhetők. Egyelőre kétféle benzinmotorról és kétféle dízelről hallani, az előbbiek 122 és 156, az utóbbiak 109 és 136 lóerősek lesznek, ha minden igaz.

A legkisebb Mercedesek új generációját, így a fotón látható B osztályt várhatóan a Frankfurti Autószalonon mutatják be néhány héten belül, így rövidesen minden lényeges információt közzétesznek a gyáriak.