A Ford és a Toyota közösen folytatja

2011.08.23. 14:47

A japán és az amerikai cég régi partnere egymásnak a hibrid hajtásláncok fejlesztésében – a Ford saját hibridjeiben a Toyota benzin-elektromos rendszerét használta már korábban is – de úgy néz ki, most tovább mélyítik az együttműködést.

f150

Az új szerződés értelmében a Toyota és a Ford közösen dolgoz ki egy olyan hibrid hajtásláncot, amelyet nagy terepjárókba és pick-upokba építhetnek be a nem is olyan távoli jövőben. A részleteket egyelőre nem ismerjük, de valószínű, hogy a műszaki tudást a japánok hozzák, míg a Ford az amerikai gyártást vállalja magára. A közös cél, hogy a nagy modellek – amilyen a Toyota Tacuma vagy a Ford F150 – fogyasztását csökkentsék, mivel az Egyesült Államokban 2025-től az eladott autók fogyasztási átlaga nem haladhatja meg a 4,3 litert száz kilométerre. Ez persze egy ekkora monstrumnál teljesíthetetlen, de egy korszerű hibrid hajtáslánccal 10 liter/100km alá szorítható a fogyasztás, így a nagy, alvázas pick-upok sem rontanák annyira a flottaátlagot.

Az együttműködés más területekre is kiterjed, így a Toyota és a Ford navigációs és egyéb internet-alapú berendezések fejlesztésén is közösen dolgozik majd.